Asse-Lennik naar het peleton verdreven na turbulente wedstrijd in Molenbos

NOLIKO Maaseik heeft afgelopen zaterdag een gouden zaak gedaan in de koers naar het finalestrijd in de landelijke competitie. Na 2 sets zag het er nochtans niet goed uit voor de mannen in het rode koerspakje. Maar vanaf set 3 wisten ze zich te herpakken na een uitermate intensieve en moeilijke week. In set 4 werd een 20-24 voorsprong ei zo na ontfutseld, maar de koelbloedigheid in de Maaslandse rangen beloonde zich ook in de tie-break. Aan de andere kant van Brussel likken ze zich hun wonden: 4 verliesmatchen op 5 halverwege de play offs bieden nog weinig perspectief.

Het was het weekje wel … Door de jammerlijke blessure van seizoensrevelatie Sébastien Dumont moest de technische staf in 5de versnelling op zoek naar een waardige vervanger. De Siciliaan Danilo Cortina vervoegde afgelopen woensdag de manschappen en had maar enkele dagen tijd om zich in te passen in het nieuwe team.

De statistieken van deze jonge Italiaan zijn veelbelovend en ook zijn naam doet vooral bij de oudere generatie een belletje rinkelen. Toen 50-60 jaar geleden nog maar weinig huisgezinnen over een eigen auto beschikten, waren velen van de schaarsen die zich dit geluk wel konden permitteren de trotse eigenaar van een ‘Ford Cortina’. Zonder uitzondering is iedereen nog altijd vol lof van dit brokje nostalgie. En dan was er nog de droeve afscheidsplechtigheid van Rob Bontje’s vader afgelopen donderdag in Geleen, een pakkende ceremonie die ongetwijfeld is blijven nazinderen in de ploeg.

Coach Castellani gooide de nieuwe aanwinst meteen voor de leeuwen in de slangenkuil van de niet de minste van alle tegenstanders. Voor het overige zagen we Broshog, Maan, Bontje, Pereyra, Wijsmans en Finoli in de basis.

In set 1 zet Jelte Maan meteen de toon met een ace (0-1), maar dan laten de Pajotters zien wat ze waard zijn. Hoofdaanvaller Overbeeke wordt goed aangespeeld, waardoor Lennik een kloofje kan slaan bij 9-6. Een ace van Bontje en een blok van Wijsmans op Andringa laat de bordjes weer gelijk hangen bij 10-10. Dan blijft het gelijk opgaan tot 23-23. Ondertussen vechten de knapkoekers met het mes tussen de tanden voor elk punt. Cortina laat zien wat hij waard is. Maar dan komen de tactische spelletjes van de tegenstander roet in het eten gooien. Opeenvolgende dubbele wissels aan de overzijde van het net, verplichten coach Castellani om naar de dode tijd te grijpen en de tactiek bij te stellen. Voor coach Devoghel van Lennik lijkt het vruchten af te werken. De set wordt nipt verloren (25-23).

In set 2 wordt NOLIKO Maaseik al vanaf de eerste punten op achtervolgen gezet, maar de Brabanders kunnen de kloof niet verder uitdiepen dan 2 punten. Op het einde van de set laten de roodhemden zich betrappen op enkele foutjes. De set wordt binnengehaald bij 25-20. De druk van de wedstrijd kantelt hiermede in de richting van de Limburgers. Nog een set verliezen zou 3 kostbare punten kosten. Maar dan ging het licht, - of toch althans scorebord en muziek -, uit in de uitgewoonde Molenboshal.

In set 3 komt Pinheiro aan de pass en tonen de Maaslanders hun koelbloedigheid in een turbulente set met veel discussie bij de man op de hoge stoel. Kop van jut is een lijnrechter die zijn Brabantse roots iets te eenzijdig etaleert. De set gaat niettemin gelijk op tot 10-10. Dan ontketent ‘Ribeye’ Pereyra zijn vuisten, - topscorer met maar liefst 32 (!) punten -, zijn hamers, terwijl Overbeeke in de fout wordt gedwongen. Bij de 2de technische TO staat het 10-16, een voorsprong die nog even bedreigd wordt bij 19-21, maar na een dodetijdmoment weer wordt uitgespit. Pereyra slaat zijn 3de ace van de set, en maakt de set uit bij 19-25. De aansluiting is gemaakt.

In set 4 neemt NOLIKO Maaseik een mooie voorsprong bij de 1e TO na een drievoudig blok van Bontje en Pinheiro op het trio Andringa, Baetens en Overbeeke (5-8) (Maaseik scoort maar liefst 14 punten op blok deze wedstrijd tegen slechts de helft aan de overzijde!). De wedstrijd gaat gelijk op en ook Jelte Maan mag nog eens ace-je leggen. NOLIKO Maaseik scoorde maar liefst 11 aces tegen 4 bij Asse-Lennik. Bij een stand 13-16 gaan we naar de 2de TO. Pekmans en Colson kunnen aan de oranjekant nog even bijbenen tot 15-16. Bij 20-24 lijkt de set gespeeld, maar dat was buiten de waard gerekend. Enkele foutjes en succesvolle aanvallen van Baetens en Sugranes zetten de bordjes gelijk bij 24-24. Het wordt bijgevolg nagelbijten in het land van kriek en lambiek. Een schitterend spelende Pereyra en een ace (nog eens) van Wijsmans doen de set in de richting van de Maasvallei kantelen. Alvast een puntje binnen en kans op verdubbeling in de tiebreak.

Set 5 start dramatisch voor de West-Brusselaars. NOLIKO Maaseik sluit zijn blok en maakt aldus 5 punten op rij, zonder dat de overkant kan scoren (0-5). Een rode kaart voor Castellani (betreden terrein) levert hen het eerste puntje op. Maar veel zoden zet dit niet aan de dijk. Bij 2-8, met dank aan Broshog en Wijsmans, wordt van kamp gewisseld. Colson kon nog even remonteren tot 5-10, maar dan was de jus op aan de overkant van het net. Bij 7-15 mochten de Maaseikenaren 2 punten incasseren en mee naar huis nemen. Met 1 wedstrijd meer gespeeld delen we nu de punten met Roeselare. Bijna halverwege de play-offs tekent zich het verschil tussen de 2 leiders en de rest van het peleton al duidelijk af. Maar we zitten inderdaad nog maar halverwege koers. En hoe dichter bij de aankomst, hoe zenuwachtiger de spelers worden. Alles is dus nog mogelijk …

Ook bij NOLIKO Maaseik zijn er zeker nog werkpuntjes: nog te veel punten kan de tegenstander scoren op eigen fouten. Hier nog meer controle op krijgen zal zich lonen op cruciale momenten.

De 2 andere wedstrijden van deze 5de speeldag (Menen-Antwerpen en Gent-Roeselare) worden pas komende woensdag afgewerkt.

Zaterdag 2 april 2016 om 20u30 Lindemans Asse-Lennik - NOLIKO Maaseik 2-3 (25-23 25-20 19-25 25-27 7-15) - SCOUTING